Let op: Deze website komt binnenkort te vervallen. Ga voor alle informatie over Treant Zorggroep naar onze nieuwe website www.treant.nl

Intensive care

Op de intensive care (IC) behandelen we patiënten met levensbedreigende aandoeningen. De vitale functies van deze patiënten zijn bedreigd. Dit zijn lichaamsfuncties die nodig zijn om in leven te blijven. Over het algemeen is dit de werking van het hart, de bloedsomloop en de longen. Maar soms is het ook de werking van de nieren en andere organen.

Patiënten

Op de intensive care kunnen de volgende patiënten liggen:

  • na grote operaties, onder andere van de slagader of grote darmoperaties;
  • met een ernstige longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis);
  • na een reanimatie.

Apparatuur

De intensive care is uitgerust met speciale bewakings- en behandelapparatuur. Deze apparatuur kan de functies van organen en orgaansystemen ondersteunen of vervangen. Ziekenhuis Bethesda beschikt over de nieuwste apparatuur. Op de intensive care staan acht bedden, waarvan vijf beademingsbedden. De afdeling voldoet aan de kwaliteitseisen op niveau 1.

Medium care

Ziekenhuis Bethesda heeft sinds 2009 een mediumcareafdeling. Hier komen patiënten terecht die een intensievere bewaking nodig hebben dan op de gewone verpleegafdeling mogelijk is, maar nog geen intensive care behandeling nodig hebben.

Deze mediumcareafdeling doet ook dienst als hartbewakingsafdeling. Dit wordt ook wel de CCU (Coronary Care Unit) genoemd. Daarnaast kunnen op de mediumcareafdeilng patiënten na een verse beroerte (korter dan 48 uur geleden) opgevangen worden. Dit heet ook wel de stroke unit.

Samenwerking

Ziekenhuis Bethesda werkt intensief samen met het Scheperziekenhuis in Emmen. Daarnaast werkt Ziekenhuis Bethesda samen met de Isala klinieken in Zwolle binnen de Intensive care regio IJssel-Vecht.

Dankzij deze samenwerkingsverbanden waarborgen wij de kwaliteit van de intensive care. Patiënten kunnen zo  op de algemene intensive care dichtbij in hun eigen woonplaats behandeld worden, als het mogelijk is. Als het medisch vereist is, kunnen zij op een specialistische intensive care in een groter ziekenhuis behandeld worden.

Ambulance
Het vervoer van IC-patiënten wordt vanuit zeven centra in Nederland gecoördineerd. Ziekenhuis Bethesda behoort tot het verzorgingsgebied van het MICU-coördinatiecentrum van het UMCG in Groningen. Een MICU (Mobiel Intensive Care Unit) is een speciale ambulance met alle apparatuur aan boord die noodzakelijk is voor verantwoord transport van IC-patiënten. Op deze ambulance gaat een IC-verpleegkundige en een intensivist mee.