Let op: Deze website komt binnenkort te vervallen. Ga voor alle informatie over Treant Zorggroep naar onze nieuwe website www.treant.nl

HSG (röntgenonderzoek baarmoeder en eileiders)

U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een HSG-onderzoek. Bij dit onderzoek worden met behulp van röntgenstralen foto’s van uw baarmoeder en eileiders gemaakt. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van vruchtbaarheidsonderzoek of ter controle van Essure sterilisatie. Dit röntgenonderzoek vindt plaats tien dagen na de laatste menstruatiedag. Op de dag van het onderzoek moet de menstruatie over zijn.

Voorbereiding

U krijgt van uw gynaecoloog een recept voor twee tabletjes Azitromycine. De avond voor het onderzoek neemt u beide tabletten in. Dit krijgt u om een eventuele infectie te voorkomen. U kunt hier diarree van krijgen.

Afspraak

Op de eerste dag van uw menstruatie belt u met het secretariaat Gynaecologie om een afspraak te maken voor een HSG onderzoek.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Onderzoek

U ontbloot alleen uw onderlichaam en ligt met iets opgetrokken en gespreide benen op de röntgentafel. De (dienstdoende) gynaecoloog plaatst een spreider (speculum) in de schede. Door middel van een slangetje dat via de baarmoederhals in de baarmoeder wordt gebracht, wordt contrastvloeistof in de baarmoeder gespoten. Hierdoor worden de baarmoeder en eventueel de eileiders zichtbaar gemaakt op de foto.

Na afloop krijgt u maandverband om de teruglopende contrastvloeistof en mogelijk wat bloedverlies op te vangen. Het is mogelijk dat u de volgende dag terug moet komen voor een controlefoto van de onderbuik.

U kunt na dit onderzoek gewoon geslachtsgemeenschap hebben. Koorts, langer aanhoudende buikpijn en vieze afscheiding kunnen tekenen van een infectie zijn.U kunt dan het beste contact opnemen met het secretariaat Gynaecologie.

Uitslag

Na ± 2 weken bespreekt uw huisarts of specialist de uitslag van het onderzoek met u. Als het onderzoek plaatsvindt ter controle van de Essure sterilisatie, wordt de uitslag meestal direct met u besproken.