Let op: Deze website komt binnenkort te vervallen. Ga voor alle informatie over Treant Zorggroep naar onze nieuwe website www.treant.nl

Epiduraal injectie

Een epiduraal injectie is een injectie met een pijnverdovend middel om pijnklachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Wanneer pijnklachten niet reageren op andere pijnstillers, kan worden gekozen voor een epiduraal injectie. Ook kan hiermee worden vastgesteld of de pijn verminderd kan worden met een zenuwblokkade.

Voor deze injectie wordt u enkele uren opgenomen op afdeling 3 van ons ziekenhuis. Voordat u zich meldt op deze afdeling, laat u bloed prikken bij het laboratorium. Dit is om te controleren of uw bloed niet te dun is. Het laboratorium vindt u op de 1e verdieping, route 55.

Na uw bezoek aan het laboratorium, meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie op afdeling 3. U wordt dan doorverwezen naar de zaal voor pijnbestrijding. U krijgt een bed en blijft hier ongeveer 2 tot 3 uur.

Voorbereiding

• Wij adviseren u gemakkelijk zittende kleding aan te doen
• Stoppen met antistollingsmedicijnen. Uw arts zal dit met u bespreken.
• U hoeft niet nuchter te zijn.
• Vervoer naar huis regelen, omdat u na de behandeling niet zelf mag rijden.

De behandeling

De ruimte waarin de injectie wordt gegeven ligt tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal dat het ruggenmerg omgeeft. Deze epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten en zenuwwortels. Voordat de arts de naald op de juiste plaats positioneert, wordt eerst de huid verdoofd.

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik met een kussen onder uw buik, of u zit op de rand van de behandeltafel. De huid wordt schoongemaakt met chloorhexidine, dit is alcohol met een roze kleur. Deze kleur blijft zichtbaar op uw huid, dit is onschuldig en dus geen allergische reactie.

Afhankelijk van de pijn kan de injectie op verschillende plaatsen worden gegeven, van laag in de rug tot hoog bij de overgang van de rug naar de nek. Met behulp van een röntgenapparaat wordt de juiste plaats gezocht. Dit wordt nog extra gecontroleerd door het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Eventueel wordt ook ontstekingsremmend middel ingespoten.

Hoelang de epiduraal injectie werkt, is niet te voor-spellen. Omdat er (tijdelijk) krachtsverlies kan optreden in de armen of benen, mag u niet autorijden. Het is daarom noodzakelijk dat een begeleider u weer naar huis brengt.

Complicaties en bijwerkingen

  • Doof gevoel in armen, borst, benen of in de schaamstreek. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
  • Krachtsvermindering in armen of benen. Dit is tijdelijk en moet verdwijnen binnen 8 uur na de behandeling.
  • De aandrang om te plassen is soms minder voelbaar. Ook dit is tijdelijk. Omdat u geen aandrang voelt, raden wij u aan op geregelde tijden proberen te plassen.
  • Rood gelaat.
  • Soms wat vocht vasthouden.
  • Wanneer u diabetes heeft, kunnen uw bloedsuikers ontregeld raken, daarom is het verstandig een extra glucose controle af te spreken.
  • Ontregeling van de menstruatie en onbetrouwbaarheid van de pil.